Müşteri Değer Analizi Yapmanın Marka Büyümesindeki Etkileri

Müşteri Değer Analizi Yapmanın Marka Büyümesindeki Etkileri

Posted by

Müşteri değer analizi, işletmeler tarafından sıklıkla kullanılan ve işletmelere yardımcı olan bir işlemdir. Müşteri analizi yaparken doğru bir yöntem seçmek ve parametrelerini iyi belirlemek de çok önemlidir. Bu parametreleri belirlerken yararlanmanız gereken tüm araçları, uygulamaları ve yöntemleri sizler için bu yazımızda bir araya topladık. Yazmış olduğumuz bu yazıyı okuduktan sonra şirketinize ve markanıza bağlılık gösteren müşterilerinizin yanında potansiyel müşterilerinizi de çok rahat bir şekilde analiz edebileceksiniz. Böylelikle hem şirketinizin piyasalardaki sürdürülebilirliğini hem de karlılık oranını fazlasıyla arttırabileceksiniz.

Tüm bu analiz işlemlerini profesyonel bir şirket aracılığı le birlikte gerçekleştirerek danışmanlık hizmeti almak isterseniz, Sensekit ailesi olarak her zaman bir tık uzağınızda ve daima yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Hadi o zaman, sizleri daha fazla bekletmeden müşteri değer analizi ile ilgili tüm soruları yanıtlamaya başlayalım.

Müşteri değer analizi nedir?

Müşteri değer analizi (CVA), işletmelerin ürünlerinin değerinin bu tüketicilere sunulmasını içeren tüketici odaklı bir yaklaşım olarak görülmektedir. Müşteri sadakati yönetimi sürecinde kilit bir unsur olarak kabul edilen fikrin amacı, hedeflenen tüketicileri bu ürünlerdeki kaliteyi görmeye motive edecek tüm olası faktörleri belirlemek ve bu değer algısını artırmak için cazip bir fiyatlandırma yapmaktır. Müşteri analizi süreci iş dünyasında daha yaygın olarak kullanılsa da aynı genel kavram şirketler tarafından belirli tüketici gruplarıyla pazar payını artırmak için kullanılabilmektedir.

Müşteri değer analizi nasıl yapılır?

Müşteri değer analizi beş adımdan oluşur:

  1. Müşterilerin değer verdiği temel nitelikleri belirleme.
  2. Farklı niteliklerin niceliksel önemini değerlendirme.
  3. Şirketin ve rakiplerin farklı müşteri değerleri üzerindeki performanslarını nominal önemlerine göre değerlendirme.
  4. Belirli bir segmentteki müşterilerin, şirketin performansını belirli bir büyük rakibe karşı niteliklere göre nasıl değerlendirdiğini inceleme.
  5. Zaman içinde müşteri değerlerini izleme.

Bu adımları daha iyi bir şekilde anlayabilmeniz adına, yazımızın son kısmında bulunan Sensekit ile marka & müşteri analizi örneği oluşturulmuştur. Bu kısmı detaylı bir şekilde inceleyerek müşteri analizi nasıl yapılır sorusunun cevabını daha kolay anlayabilirsiniz.

Müşteri değer analizi marka değerine nasıl etki eder?

Müşteri değer analizi, yalnızca müşterilerinizin markanızın değerini anlamasını sağlamayacak, markanız konusunda atacağınız adımları da önceden belirlemenizi sağlayacak bir müşteri analizi örneğidir.  Müşteri değerinin marka sadakati üzerinde pozitif ve doğrudan etkisinin olması, müşteri değer analizinin marka değerine etkisini gösterir nitelikte. Müşteri değerinin marka sadakati üzerindeki etkisini değerlendiren çalışmalar sonucunda anlaşılmış ki, müşteri ne kadar tatmin olursa marka değeri de o kadar artıyor.  Bu nedenle, müşteri değer analizi yapmak markanızın gittiği yolu görmeniz ve buna göre eyleme geçmeniz için oldukça önemli.

Müşteri değer analizi ve sosyal medya yönetimi arasındaki ilişki nedir?

21.yüzyılın ilk çeyreği itibariyle yaşanılan koronavirüs sorunları ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok uluslararası ve yerel şirket satış parametrelerini ve müşteri analiz yöntemlerini dijital dünyaya göre revize etmeye başladılar. Dijital dünyaya geçişin ve bu dönüşümün başlıca nedenleri arasında ulaşım, maliyet ve zaman konularını sayabiliriz.

Teknolojik dönemden önce müşteri analizi yaparken şirketlerin yaşadığı en büyük sorunların başında, müşteriye nasıl ulaşalacağını bilmemek geliyordu. Sosyal medya platformları sayesinde bu konu tamamı ile sorun olmaktan çıktı. Artık çok rahat bir şekilde sosyal medyadaki milyonlarca kişinin şirketiniz hakkında olumlu veya olumsuz ne konuştuğunu hızlıca görerek daha doğru ve güvenilir müşteri analizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Üstelik tüm analizleri yaparken yukarıda bahsetmiş olduğumuz ulaşım, maliyet ve zaman konularından yüzlerce kat tasarruf sağlayarak.

Bir diğer önemli konu ise, sosyal medya yönetimi doğru yapıldığı zaman, marka bilinirliğini ile birlikte üretilen mal ve hizmetlerdeki satışın paralel olarak yükselişe geçiyor olmasıdır. Basit bir örnek vermek gerekirse: Facebook veya Twitter gibi sosyal medya platformlarında yapılan reklamlara ve müşteri analizine harcanan maliyet ortalama %23 oranında kar sağlayarak markanıza maddi ve manevi geri dönüş sağlıyor. Kısacası doğru bir sosyal medya yönetimi ve müşteri analizi yapmak hem kısa hem de uzun vadede şirketlere çok büyük avantajlar sağlamaktadır.

Müşteri değer analizi yapabilmek için kullanılan dijital uygulamalar hangileri?

Sosyal medya platformlarının bu kadar ünlenmesi ve analiz konusunda kolaylık sağlamasından dolayı artan talep doğrultusunda yüzlerce hatta binlerce ücretli veya ücretsiz uygulama dijital ortamlarda bulunabilmektedir. Ancak, çoğu uygulama maalesef istenileni tam olarak karşılamamakla birlikte kullanıcılarının iyi niyetini suistimal ederek çeşitli yöntemlerle onlara zarar vermektedirler. Bu nedenle öncelikli olarak seçtiğiniz uygulamanın güvenilir ve beklentilerinizi karşılayabilecek tecrübeye sahip olmasına çok ama çok dikkat etmenizi öneririz. Alt tarafta sizler için araştırıp bulduğumuz ve güvenilir bir şekilde kullanabileceğiniz uygulamaların listesini bulabilirsiniz.

  1. Sense Monitoring
  2. Google alerts
  3. Reddit Search
  4. Meltwater
  5. Sense Ticket
  6. Social Mention
  7. Keywordtool
  8. Sense Strategy

Sensekit ile Marka & Müşteri değer analizi örneği

Öncelikle belirtmek isteriz ki, Sensekit ailesi olarak doğru bir analiz yaparken dikkat edilmesi gereken konular hangileridir sizler için müşteri değer analizi örneği olarak nitelendirerek bu konuya açıklık getirdik. Ayrıca, Sensekit ailesi olarak bu örnek doğrultusunda müşteri analizi örneği hazırlarken hangi önemli adımları takip ediyoruz ve şirketinizi başarıya ulaştırıyoruz bunları açıklamak istedik.

  1. İlk adımda yapılması gereken ve başlangıçta dikkat edilmesi gereken en önemli konu müşterilerin değer verdikleri nitelikleri belirlemek olacaktır. Bu nedenle, sosyal medya izleme ve analiz etme uygulamalarımız sayesinde önceden belirlenmiş sosyal medya platformlarında markanız hakkında konuşulan ve paylaşılan önemli konuları detaylı bir şekilde inceleyerek verilere döküyoruz. Daha sonra toplamış olduğumuz bu verileri kullanarak potansiyel müşterilerinizin değer verdiği en önemli ve temel nitelikleri belirliyoruz.
  2. İkinci adımda ise toplamış olduğumuz tüm bu değerleri ve temel nitelikleri biraz daha somutlaştırarak gözle görülebilir ve elle tutulabilir bir hale getiriyoruz. Kısacası, detaylı bir şekilde analizini yapmış olduğumuz bu nitelikleri, niceliğe dönüştürüyoruz. Böylelikle şirket yönetim stratejilerindeki ve satış yöntemlerinde bulunan riskleri minimuma indiriyoruz.
  3. Üçüncü adıma geldiğimizde nitelik ve nicelik konularından bağımsız olarak nominal bağlamda rakiplerin kullanmış olduğu yöntemleri belirlemek ve buna uygun olarak şirketlerde aksiyon almak oluyor. Rakip analizini gerçekleştirmek her ne kadar kolay gibi gözükse de, dikkat edilmesi gereken birçok parametre bulunmaktadır ve sanılanılanın aksine o kadar da kolay değildir. Belirlemiş olduğumuz rakiplerin yanında, sosyal medyada müşterilere yönelik hangi yöntemleri kullandıkları da analiz edilerek verilere dökülüyor.
  4. Dördüncü adıma gelindiğinde ise, rakiplerin müşterilere karşı kullanmış olduğu yöntemlerin aksine, bu sefer müşterilerin rakiplere karşı nasıl bir tepki verdiği inceleniyor. Bu şekilde rakipler tarafından yapılmış yanlışların müşteri bakış açısından analiz edilmesi, sağlıklı müşteri ilişkilerine yönelik alınacak kararların belirlenmesi için daha kesin sonuçlar sağlıyor.
  5. Son adıma gelindiğinde ise tüm geçmiş adımların detaylı bir şekilde belirli periyodlarla kontrol edilmesi, herhangi bir sorun olması halinde bu problemlerin düzeltilerek yenilenmesi yer alıyor. Böylelikle başarılı ve sürdürülebilir bir yönetim sağlanmış olup, müşteri ilişkileri iyileştiriliyor.
Paylaş

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir