Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Kurumsal Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Posted by

Kurumsal sosyal medya yönetimi denildiğinde aklınıza oldukça komplike ve başa çıkılması zor bir olay gelebilir. Ancak, kurumsal sosyal medya yönetimi kavramını basitçe markaların sosyal medya yönetimi veya kişisel olarak sosyal medya hesap yönetimi olarak ele almamız daha açıklayıcı olacaktır. Bu yazımızda markaların sosyal medya yönetimi stratejilerini nasıl uygulayabileceğini ele alacağız.

Kurumsal sosyal medya yönetimi nedir?

Sosyal medya hesap yönetimi veya markaların sosyal medya yönetimi; Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında yayınlanan içerikleri oluşturma, zamanlama, analiz etme, dinleme ve bunlarla etkileşim kurma sürecidir. Bu araçlar ve hizmetler, zamandan tasarruf etmenizi, üretkenliğinizi artırmanızı ve hedef kitlenizin potansiyelinden yararlanmanızı sağlayan bu işlemleri otomatikleştirmenize yardımcı olabilir. Sosyal medya yönetimi söz konusu olduğunda iki seçenek vardır: araçlar ve hizmetler. Sosyal medya, iş dünyasında ayrılmaz bir rol oynamaktadır. Bu nedenle sosyal medya yönetim araçları ve hizmetleri, bu büyük kitleye ulaşmanıza ve bir sosyal medya kampanyası yürütmeyi kesinlikle daha kolay hale getirmenize yardımcı olabilir.

Kurumsal sosyal medya yönetimi nasıl yapılır?

Sosyal medya aracılığıyla kitlenizle etkileşim kurmak her zamankinden daha önemlidir. Facebook, Instagram, LinkedIn ve daha fazlası aracılığıyla markalarla etkileşime giren müşteriler, hızlı yanıtlar ve profesyonel çıktılar beklemektedir. Sosyal medya hesap yönetimi için kullanılabilecek açarlar ve hizmetler bulunmaktadır.

Sosyal Medya Yönetim Araçları

Kurumsal sosyal medya yönetimi işleri sizin için yeni bir deneyimse, kendi kendinize uygulayabileceğiniz araçlar başlamak için harika bir yoldur. Bu platformlar, en yeni sosyal medya yöneticisi için tasarlanmış basit ve kapsamlı arayüzlerle kendi kampanyalarınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, sosyal medya yönetim araçları genellikle çok uygun maliyetlidir ve birçoğu satın almadan önce test etmek için ücretsiz sürümler sunar. Ancak, sosyal medyada gerçekten bir fark yaratmak istiyorsanız, daha büyük bir yardıma ihtiyacınız olacaktır.

Sosyal Medya Yönetim Hizmetleri

Sosyal medya yönetim araçları, şirketinizin içeriğinizin miktarını artırmasına yardımcı olsa da, hedef kitlenizin ilgisini çekmek söz konusu olduğunda içeriğinizin kalitesini artırmak da aynı derecede önemlidir. Neyse ki, sosyal medya yönetimi hizmetleri, sosyal medya varlığınızı doğru bir şekilde yönetmek için bilgi ve kaynaklarla donatılmıştır. Hedefli yayınlar, sponsorlu reklamlar ve genel bilginin çok ötesinde çok çeşitli sosyal medya taktikleri sayesinde, bu hizmetler sosyal medya oyununuzu bir sonraki seviyeye taşıyabilir.

Bunlardan hangisini tercih edeceğiniz ise sizin durumunuza ve hedeflerinize bağlıdır.

Kurumsal sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler

Markaların sosyal medya yönetimi bazı durumlarda zor olabilmektedir. Neyse ki, sizin için en önemli noktaları bu başlık altında sunacak ve sosyal medya hesap yönetimi sürecini daha etkili hale getirmenize yardımcı olacağız.

Sosyal medya platformlarınızdaki hitap şekliniz samimi olmalı

Tüketicilerin %54’ü telefon veya e-posta yerine sosyal medya üzerinden müşteri hizmetleri istediğinden, hızlı ve verimli bir şekilde yanıt verme yeteneği markaların sosyal medya yönetimi sürecindeki en önemli noktalardandır. Buradaki kilit nokta ise yanıtınızın resmi ve soğuk değil, samimi ve anlayışlı olmasıdır. Özellikle sosyal medya platformlarında verilen yanıtlar başkaları tarafından da açıkça görüleceği için, bu soruları onlar sormamış olsalar da sizin yanıtınızı ve yaklaşımınızı öğreneceklerdir. Bu nedenle, olabildiğince açık, net ve samimi yanıtlar vermeye özen gösterin.

Kampanyalar oluşturarak büyük kitlelere ulaşın

Kurumsal sosyal medya yönetimi sürecinde potansiyel müşteri kitlesine ulaşmanın en önemli yolu kampanyalardan geçer. Çekiliş vb. kampanyalarla hem size halihazırda takip eden kişilere hoş bir süpriz yapmış olur hem de potansiyel müşterileri kendinize çekersiniz. Viral olacak reklamlar aracılığıyla kendinizi gösterebilir, çekilişe katılım için başka kişileri yorumlara etiketlemelerini veya kendi sosyal medya hesaplarında size paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Bu sayede, daha düşük bütçeyle daha etkili bir reklam yapmış olursunuz.

Marka itibarını artırmak için tarafsız olmak çok önemli

Markaların sosyal medya yönetimi sürecinde atladıkları en önemli sosyal medya hesap yönetimi stratejisi budur. Sosyal medya herkese açık bir alan olduğundan, orada yaptığınız her hareket size olumlu veya olumsuz dönüş sağlayacaktır. Unutmayın ki ne kadar kurumsal olsa bile markalar insanlar tarafından oluşturulur ve yönetilir, bu nedenle hatalar yapılması doğaldır. Önemli olan hata yaptığınızı kabullenebilmek ve buna uygun adımlar atabilmektir. Olumsuz durumlarda kendinize karşı tarafsız olduğunuzu ve buna göre eylem aldığınızı gören müşteriler ve müşteri adaylarınız size takdir edecek ve bu da size olumlu bir dönüş sağlayacaktır. Aynı şekilde, sorunların yaşanmadan önce çözüme ulaştırılması oldukça etkilidir, bu nedenle oluşabilecek sorunları önceden görebileceğiniz bir titizlikte çalışmayı ihmal etmeyin.

Ünlü kişiler ile birlikte etkinlikler düzenleyin ve iş ortaklığı kurun

İş ortaklığı markaların sosyal medya yönetimi konusunda yaptığı en yaygın stratejidir. Büyük kitlelelerce takip edilen kişilerle anlaşarak ürününüzü veya hizmetinizi tanıtmalarını sağlayabilirsiniz. İnsanlar güvendikleri kişilerin önerilerini dikkate alır, bu nedenle onlar tarafından önerilecek olduğunuzda bu size önemli bir katkı sağlayacaktır. Ancak, burada önemli olan kiminle anlaştığınızdır. Özellikle iki noktayı göz önünde bulundurmaya çalışın:

  • Kimle reklam yapacaksınız: Reklam verdiğiniz kişinin kim olduğunu ve sahip olduğu güvenilirliği titizlikle araştırın. Hakkındaki yorumları inceleyin ve yaptığı reklamlara dair insanlar tarafından sosyal medyada yapılan geri bildirimleri kontrol edin.
  • Reklam yapacak kişinin ilgisi ne: Herkes farklı alanlarda daha bilgili ve deneyimlidir. Kendi markanızın tanıtımını yaptırmak istediğiniz kişileri o alandan seçmek, insanların markanıza dair güvenini artırmasının yanı sıra, hedef kitlenizin de uygun olmasını sağlar.

Bunların dışında, etkinliklerde boy göstermek ve adınızı duyurmak kurumsal sosyal medya yönetimi için oldukça etkili bir yöntemdir.

Sosyal medya izleme araçlarından yararlanın ve kitleleri analiz edin

Sosyal medya izleme araçları, sizin görmediğiniz veya size ulaşamayacak yorumları dahi raporlayıp size sunar. Bu nedenle markaların sosyal medya yönetimi stratejilerinden biri sosyal medya hesap yönetimi ve izleme araçlarını kullanmaktır. Buna yönelik oluşturulmuş ajanslar ve firmalar size en uygun analizleri sunacaktır. Sensekit, sosyal medya monitoring hizmetiyle bu kurumsal sosyal medya yönetimi sürecinizde size yarar sağlayacak bir markadır. Sensekit ile markanız hakkındaki yorumları öğrenebilir ve sosyal medya hesap yönetimi stratejilerinizin işe yarayıp yaramadığını kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.

Paylaş

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir