Dijital PR Nedir? Neden Yapılmalıdır?

Dijital PR Nedir? Neden Yapılmalıdır?

Posted by

Dijital PR çalışmaları uzun bir süredir işletmelerin çevrimiçi varlıkları için büyük bir öneme sahip. Bu terim, dijital dünyada web siteleri veya sosyal medya platformları üzerinden mevcut ve potansiyel müşterilerle iletişim kurma süreçlerini ifade eder. Bu süreçlere, iş dünyasında halkla ilişkilerin dijital versiyonu gözüyle de bakılmaktadır. Bu yazımızda her geçen gün gelişen dijital teknolojiler neticesinde iş yaşantısında kendisine gittikçe daha fazla yer bulan Dijital PR süreçlerinin ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlatacağız. Haydi öyleyse ilk olarak Dijital PR nedir sorusunu cevaplayarak yazımıza başlayalım.

Dijital PR Nedir?

Dijital PR Nedir?
Dijital PR Nedir?

Dijital PR nedir sorusunu en net şekilde cevaplayabilecek ifade biraz önce de bahsetmiş olduğumuz gibi halkla ilişkiler faaliyetlerinin dijital ortamlarda yürütülmesi olacaktır. Dijital teknolojilerin bu denli gelişmesi işletmeler ve markalar için eskisinden çok daha büyük yeni pazarların kapısını aralamıştır. Bu bağlamda dijital PR da işletmeler ile markaların hem yeni müşteriler kazanabilme hem de mevcut müşterileri memnun ederek onları elde tutabilme gibi konularla ilgili yürüttükleri çalışmalardır. Bu yöntem daha fazla potansiyel müşteriyi markaya kazandırarak markanın piyasadaki rekabette daha önde olmasına yardımcı olur. Bu çalışmalar sayesinde hem hizmet hem de ürün satışlarının önemli ölçülerde artırılması amaçlanmaktadır.

Dijital PR nedir sorusunu daha detaylı bir şekilde tanımlayabilecek bir cevap daha var. Bu çalışmalar, markaların çevrimiçi ortamlardaki itibar ve imajlarını oluşturmaya, yönetmeye ve gerek duyulan durumlarda değiştirmeye odaklanmaktadır. Bu çalışmalarda çevrimiçi iletişim kanalları kullanılarak sürdürülen halkla ilişkiler faaliyetleri yoluyla marka itibarının artırılması hedeflenir. Bu bağlamda bu çalışmaları bir nevi çevrimiçi itibar yönetimi çalışmaları olarak da adlandırabiliriz.

Sosyal Medya PR Nedir?

Dijital PR nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de bu çalışmalara büyük katkısı bulunan sosyal medya PR’ın ne olduğunu açıklamaya geçebiliriz. Sosyal medya PR çalışmaları aslında dijital PR çalışmaları kapsamında yürütülmektedir. Günümüzde sosyal medya platformlarının sahip oldukları etkiyi ve önemi göz önünde bulundurunca sosyal medya platformlarına yönelik özel PR çalışmalarının yürütülmesi ihtiyacının neden ortaya çıktığını anlayabiliriz. Sosyal medya PR çalışmalarını her türlü çevrimiçi ortamda yürütülen PR çalışmalarının sosyal medya özelinde gerçekleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Kurumlar ve markalar sosyal medya PR’ın son dönemlerdeki yükselişinin dijital PR çalışmalarına olan katkısını doğru bir şekilde kavramalı ve buna göre aksiyon almalıdır.

Sosyal medyanın günümüz tüketim davranışları üzerindeki etkisi yadsınamaz. Fakat bu platformlarda yürütülmesi planlanan pazarlama ve PR çalışmaları diğer çevrimiçi ortamlardakilere nazaran önemli farklılıklara sahiptir. Bu farklılıkların temelinde sosyal medya platformlarının diğer arama motorları ve çevrimiçi platformlardan daha farklı bir işleyişe sahip olmaları yatmaktadır. Bununla birlikte sosyal medyanın günümüz tüketim toplumu üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bu çalışmaların özel olarak ele alınması konusundaki zorunluluk, markalar için görmezden gelinemez düzeydedir. Yani sosyal medya PR çalışmaları, gelişen dijital dünyanın ihtiyaçlarına ayak uydurabilme ışığında ortaya çıkmış, nispeten daha spesifik bir alana yönelik yürütülen dijital PR çalışmalarıdır.

Bu bağlamda sosyal medya PR, markaların ve kurumların dijital PR çalışmalarına büyük katkı sağlayan önemli çalışmalardandır. Bu çalışmalarının dijital PR üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulduğunda sosyal medya PR konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Dijital PR Neden Yapılır?

Bu çalışmalar hakkında yaygın olarak bilinen birtakım yanlış inanışlar mevcuttur. Dijital ortamlarda yürütülecek PR çalışmaları yaygın inanışın aksine yalnızca belirli dönemlerde gerçekleştirilen bir faaliyet değildir. Bu çalışmaları belirli bir takvime bağlayarak gerçekleştirmek pek mümkün olmamaktadır. Çünkü tüm sosyal medya yönetimi ve çevrimiçi iletişim çalışmaları Dijital PR kapsamında değerlendirilmektedir. Bu çalışmaların kapsamına biraz sonra daha detaylı bir şekilde değineceğiz. Şimdi ise dijital ortamlarda yürütülecek PR çalışmalarının neden gerekli oldukları konusunda biraz daha fazla bilgi sahibi olalım.

Markaların dijital ortamlarda yürütecekleri PR çalışmalarının en önemli gerekçesi, piyasaya yeni sürülecek ürünlerle ilgili potansiyel müşteri kitlelerini etkileyebilmektir. Markalar bu sayede piyasaya sürecekleri bu ürünlerle ilgili satış hedeflerini daha kolay gerçekleştirmeyi amaçlarlar. Dijital ortamlarda yürütülecek olan PR çalışmaları için bir diğer önemli gerekçe de marka imajını köklü bir biçimde değiştirebilmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Markanızın dijital ortamlarda yürüteceği PR çalışmalarıyla dahil olunan sosyal sorumluluk kampanyalarını daha geniş kitlelere eriştirme konusunda da önemli ölçüde başarı elde edebilirsiniz. Bu çalışmalar, marka elçileri yaratma ve kriz yönetimi gibi konularda da markalara önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.

Dijital PR Neleri Kapsar?

Dijital PR Neleri Kapsar?
Dijital PR Neleri Kapsar?

Markalar dijital ortamlarda yürütülecek PR çalışmalarının kapsamı hakkında profesyonel bir şekilde hazırlanmış bir stratejiye ihtiyaç duyarlar. Dijital ortamlarda yürütülecek PR çalışmalarının en önemli unsurları arasında SEO yer almaktadır. Peki neden? Haydi öyleyse bu sorunun cevabını açıklamak için SEO’nun ne anlama geldiğine daha yakından göz atalım.

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu açılım Türkçeye arama motoru optimizasyonu olarak çevrilir. Arama motoru optimizasyonu yani SEO, web sayfalarını arama motorlarına uygun bir şekilde düzenleyerek sayfaların arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almasını sağlamayı hedefleyen çalışmalardır. Bu çalışmalar sayesinde markalara ait web siteleri çevrimiçi ortamlarda çok daha görünür bir hale gelecektir.

Markanız için dijital ortamlarda yürüteceğiniz PR çalışmaları kapsamında önemli bir yere sahip olan bir diğer çalışma da SEM’dir. SEM, Search Engine Marketing kelimelerin baş harflerinden oluşan bir diğer kısaltma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu terim de Türkçemize arama motoru pazarlaması olarak geçmiş bir başka dijital PR çalışması unsurudur.

Dijital PR Faydaları Nelerdir?

Dijital PR Faydaları Nelerdir?
Dijital PR Faydaları Nelerdir?
  • Bu çalışmalar markanızın çevrimiçi ortamlardaki itibarını artırma konusunda oldukça etkilidir.
  • Etkili PR çalışmaları markanızın meydana gelebilecek krizlere karşı daha hızlı bir şekilde aksiyon alabilmesine yardımcı olur.
  • Markanız için bir imaj yaratmak veya var olan marka imajınızı değiştirmek istiyorsanız dijital ortamlarda etkili PR çalışmaları yürütmelisiniz.
  • Bu çalışmalar markanıza ait yeni bir hizmeti veya piyasaya süreceğiniz yeni bir ürünü potansiyel müşteri kitlelerine tanıtmak ve daha iyi bir şekilde açıklamada oldukça etkilidir.
  • Markalar, PR çalışmaları sayesinde çevrimiçi ortamlardaki varlıklarını artırmak ve konumlarını güçlendirmek için güçlü marka elçileri yaratabilir.
  • Dijital PR çalışmaları, markalar hakkında var olan yanlış inanışları düzeltmek ve markaları kitlelere daha doğru bir şekilde lanse etmek için en etkili çevrimiçi yöntemlerdendir.

Geleneksel PR ile Dijital PR Farkı Nedir?

Geleneksel PR çalışmalarının doğası tabi ki de dijital ortamlarda yürütülen PR çalışmalarından oldukça farklıdır. Fakat ilk olarak bu iki PR çalışması arasındaki benzerlikleri daha net bir şekilde anlayalım. Hem dijital hem de geleneksel PR çalışmaları markaların hitap etmekte oldukları kitleler ile var olan iletişimini güçlendirme ve ilişkileri geliştirmeye odaklanmaktadır. Yani iki çalışma da temelde aynı amaca hizmet ederek markaların imajlarını ve itibarlarını iyileştirmeyi amaçlar. Fakat bu iki yöntem uygulama bakımından birbirinden farklıdır. Bu farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Klasik PR çalışmalarında gazete, televizyon, radyo ve afiş türü reklamlar yaygın olarak kullanılır. Bu amaçla markaların ürün ve hizmetleri veya kendi isimleri daha geniş kitlelere eriştirilir.
  • Klasik PR çalışmalarında konferans konuşmaları ve geleneksel medya organlarında gerçekleştirilen yayınlarla ürünler, hizmetler ve markanın kendisi tanıtılır.
  • Dijital ortamlarda yürütülen PR çalışmaları ise daha çok sosyal medya platformlarında ve diğer çevrimiçi ortamlarda yapılan reklamları ve tanıtımları içermektedir.
  • Dijital ortamlarda yürütülecek olan PR çalışmaları geleneksel çalışmalara kıyasla her zaman daha az maliyetli ve daha verimli olmalarıyla öne çıkmaktadır.
Paylaş

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir